Üniversiteye giriş zorlaşacak mı?

Üniversiteye giriş zorlaşacak mı?



Üniversite sınavı zorlaştı mı? Üniversiteye giriş sınavında yeni düzenleme yolda: Yeni düzenlemede sınav sadeleşecek, sorular daha kolay ve anlaşılır olacak. Eleme odaklı değil, seçme ve yerleştirme odaklı bir sistem öngörülüyor.

Sınav sade sorular kolay

Üniversiteye giriş sınavında yeni düzenleme yolda: Yeni düzenlemede sınav sadeleşecek, sorular daha kolay ve anlaşılır olacak. Eleme odaklı değil, seçme ve yerleştirme odaklı bir sistem öngörülüyor

YÖK Başkanı Yekta Saraç'ın üniversite sınavlarının değişeceğine yönelik yaptığı açıklama milyonlarca aday ve velinin kafasında birçok soruya neden oldu. Sınavın haftasonu tek oturumda yapılması ve puan türlerinin azaltılacak olması, adaylarda "Acaba üniversiteye giriş zorlaşacak mı?" endişelerine yol açtı. Adayların en çok kafasını karıştıran soruları ve yanıtları sizin için derledik. İşte yeni sistemle ilgili en çok merak edilen sorular ve yanıtları:

MÜFREDAT DEĞİŞMEDİ

1- Sınavın değiştirilmesine neden ihtiyaç duyuldu?

Mevcut sistem adayları yerleştirmedeğil, eleme mantığına göre kurgulanmıştı.Bu yıl 322 bin boş kontenjanınkalması tamamen sistemino eleyici vasfının bir sonucuydu.

2- Üniversite sınavı zorlaştı mı?

Sorular kolay ve anlaşılır olacak.Soru sayıları azalabilir, ayrıntılardeğil genel sorular olacak.

3- Adayların çalışacağı konularda değişiklik söz konusu mu?

Müfredat değişmeyecek. Elemeodaklı değil, seçme ve yerleştirmeodaklı bir sistem öngörülüyor.

SORU TEKNİĞİ FARKLI

4- Sene başında alınan yardımcı kitaplar, testler ne olacak?

Müfredat değişmeyeceği içinböyle bir sıkıntı olmayacak.Öğrenci aynı konulara çalışacak.Ancak soru tekniği değişecek.

5- Puan türlerinin azaltılması adaylara nasıl bir kolaylık sağlayacak?

Adaylar, hangi bölümhangi puan türüyle öğrenci alıyorkarmaşasını yaşamayacak. Dahaanlaşılır bir sınav sonuç belgesi ilekarşılaşacaklar.

6- Türkçe ve matematiğin her puan türünde etkisinin artırılması tam olarak ne anlama geliyor?

Sistemin en önemli farklılığı iştebu yeterlilikleri ön plana çıkaracakolması. Bu vasıflarla donanmış biröğrenci okuduğunu anlayabilecek vekarşılaştığı problemleri çözebilmebecerisi geliştirecek.

7- Tıp, mühendislik veya hukuk isteyenler hangi derslere ağırlık vermeli?

Geçmişte kim hangi bölüm içinhangi derslere ağırlık veriyorsa yenisistemde de aynı şey geçerli olacak.Özetle sadece sayısal puan olacaksa,tıp isteyen için de makine mühendisliğiisteyen için de fizik ya dabiyoloji dersleri eşit katsayılarla çarpılabilir.

8- YGS tamamen kaldırıldı mı?

Fonksiyonları itibariyle kısmenama uygulama bakı- mındanevet, tamamen kaldırıldı.Meslek yüksekokullarınagirişte kullanılacak puantürlerini belirlemedekietkinliği devam edecek.Mart ayında uygulananbir sınav olduğu için aday bu sınavsonucuna göre dağılıyor, motivasyonukayboluyordu. Şimdi aday senesonunda yapılacak sınava odaklanacakve bölünmeyecek.

ÖNLİSANS TEK SINAVLA...

9- Önlisans bölümlerine geçiş nasıl olacak?

Haziranda 2 günde yapılacaksınavların birinci gününde uygulanacakolan sınavın 2 yıllık önlisansbölümlerine geçiş için kullanılmasıöngörülüyor.

10- Puan türleri değiştiğine göre adaylar hangi kılavuzdan nasıl bir karşılaştırma yapacaklar?Referans olarak neye bakmak lazım?

Puan türlerinin değişmesi hesaplamasisteminin ve derslerin etkinliğininde az ya da çok değişmesianlamına gelebilir. Öte yandan yükseköğretimprogramlarının puan türlerininde değişmesini gerektirir. Bunedenle adaylar açısından bu yıl enzor sürecin tercih dönemi olacak.Genelde referans olarak önceki yılınpuan veya sıralamaları kullanılırdı.Ancak tercihe daha çok uzun birsüre olduğu için hem YÖK'ün hemde ÖSYM'nin bu konuyla ilgili kapsamlıbir referans çalışması yapmasıbekleniyor.

18 PUAN TÜRÜ SADELEŞECEK

Üniversiteye giriş sisteminin ilk adımı YGS mart, ikinci basamak LYS'ler ise haziranda düzenleniyor ve toplam 5 gün sürüyordu. Planlanan yeni düzenlemede, üniversiteye geçişte YGS ve LYS ayrımı ortadan kaldırılacak. Üniversiteye giriş sınavı süreci, haziranda bir hafta sonunda başlayıp bitirilecek. YÖK tarafından üzerinde çalışılan yeni modelde, yükseköğretime geçiş sisteminde kullanılan toplam 18 puan türünde de azaltmaya gidilecek.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2023