YGS-LYS ve TYT-YKS arasındaki farklar nelerdir?

YGS-LYS ve TYT-YKS arasındaki farklar nelerdir?



Üniversiteye girişte yeni sistem açıklandı, YGS ve LYS yerine tek günde yapılacak çift oturumlu YKS geldi. İlk oturumda 180 puan barajını aşan öğrenciler ikinci oturuma girme hakkı kazanacak. 8 yıl önceki ÖSS'yi hatırlatan yapı ise uzmanları ikiyi böldü: Bazı eğitimciler, sistemin öğrenci lehine olduğunu söylerken, bazıları ise değişlikliğin şekilsel olduğunu, içeriğin aynı kaldığını vurguladı.


Milyonlarca öğrencinin beklediği üniversiteye girişte yeni sistem belli oldu. Dün kameraların karşısına geçen YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, yeni sistemin detaylarını açıkladı. İşte ayrıntılar...

YGS GİTTİ YKS GELDİ

* Yükseköğretime giriş sınavının (YGS ve LYS sınavları) adı değişti. Yeni sistemin adı 'Yükseköğretim Kurumları Sınavı' (YKS) oldu.

* Yeni sistem bu yıl kez uygulanacak. İlk iki oturum, haziran ayının bir hafta sonu cumartesi günü gerçekleşecek. Yabancı dil sınavı ise aynı hafta sonunda pazar günü yapılacak. Yabancı dilde soru sayısı 80 olacak.

* Yeni sistemde adaylar, sadece üç oturuma girecek. İlk oturumda öğrenciler, Temel Yeterlilik Testi'ne, iki oturumda Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya 1, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri testine, üçüncü oturumda ise yabancı dil testine girecek.

TÜRKÇE VE MATEMATİK ESAS

* İlk oturumda Temel Yeterlilik Testi uygulanacak. Bu testte sadece temel Türkçe ve matematik soruları yer alacak.

* Temel Yeterlilik Testi'nde adaylara 40 Türkçe, 40 matematik sorusu yöneltilecek. Bu sınavın sonucunda Temel Yeterlilik Testi Puanı (TYT-Puanı) belirlenecek.

* Birinci oturumda testlerin ağırlıkları da eşit derece olacak. Türkçe testinin ağırlığı yüzde 50, matematik testinin ağırlığı yüzde 50 hesaplanacak.

* Tüm adayların YGS de olduğu gibi birinci oturumda düzenlenecek Temel Yeterlilik Testi'ne katılımı zorunlu.

* Temel Yeterlilik Testi, önlisans ve lisans programlarının tercih edebilmesi için yükseköğretime giriş baraj puanlarını belirleyecek. Baraj puanında herhangi bir değişiklik yok.

OTURUM SAYISI 3 OLDU

* Yeni sistemde sınav puan türleri 18'den 5'e indirilirken, 6 olan oturum sayısı 3 düştü.

* Adayların herhangi bir önlisans programını tercih edebilmeleri için Temel Yeterlilik Testi Puanı'nından (TYT-Puanı) en az 150 alması gerekiyor. TYT puanı 150'nin altında olanlar ise herhangi bir programı tercih edemeyecek.

* TYT puanı 180 ve üzeri olan adaylar, lisans programlarını tercih etmeye hak kazanacak. TYT puanı 200 ve üzeri olan adaylar ise elde ettikleri bu puanları bir sonraki yıl da kullanabilecek.

İKİNCİ SINAVDA 4 TEST VAR

* Birinci oturumda sonra gerçekleşecek ikinci oturum ise 4 testten oluşacak.Bu testler, Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya 1, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri. Her testten öğrencilere 40'ar soru sorulacak.

* İkinci oturum puanları sözel-sayısal ve eşit ağırlık şekilde hesaplanacak.

* Sözel puan türünde, Türk Edebiyatı-Coğrafya testinin ağırlığının yüzde 50, sosyal bilimler testinin ağırlığı yüzde 50 olacak.

* Sayısal puan türünde, matematik testinin ağırlığının yüzde 50, fen bilimleri testinin ağırlığını da yüzde 50.

* Eşit ağırlık puanda da Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya-1 testinin ağırlığının yüzde 50, matematik testinin ağırlığı yine yüzde 50 olarak belirlendi.

* Ön lisansa yerleştirmelerde TYT puanı esas alınacak. Lisans programlarında ise 4 puan türü olacak. Bunlar sözel, sayısal, eşit ağırlık ve dil. Lisansa yerleşmede TYT puanı yüzde 40 etki yapacak.

* Belli programlara getirilen başarı sıralama şartı yine devam edecek. TYT puanı en az 150 olan adaylar, özel yetenekle alan programları tercih edebilecek.

* Ortaöğretim Başarı Puanı hesaplanmasında herhangi bir değişiklik yok.

* Meslek lisesi mezunlarına yönelik süren odaklı ek puan uygulamasına yeni sistemde de devam edilecek. Engelli adaylara yönelik düzenlemeler de aynı şekilde sürecek.

SÜRELER BELLİ DEĞİL

* İlk oturum sabah, ikinci oturum ise öğleden sonra yapılacak. Sınav sorularında MEB müfredatı esas alınacak. Oturum süreleri ise henüz belli değil.

* YÖK Başkanı, sınavın büyük bir ihtimalle okullar kapatıldıktan sonra yapılacağını söyledi.

* TYT puanını bir sonraki sene de kullanabilecek fakat ikinci oturumdaki puanlar ikinci defa kullanılmayacak.

Yükseköğretime Giriş Sınavı (YGS)

Temel Yeterlilik Testi (TYT)

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)

Temel Yeterlilik Testi Puanı (TYT-Puanı)

Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP)

AÇIK UÇLU SORULARA DEVAM

Yeni sistemde öğrencilerin çalışma yöntemlerini değiştirmemelerini belirten YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç şunları kaydetti: "Milyonlarca öğrenci ile ailesi asla tedirgin olmasınlar, endişeye kapılmasınlar. Yöntem olarak da tedriciliği esas alıyoruz. Öğrencilerimiz, çalışma yöntemlerini değiştirmesinler, sadece sıkı sıkıya derslerine sarılsınlar." Yeni sınav sisteminde de açık uçlu sınavların sorulacağını ifade eden Saraç, bu soruların kelime bazlı olacağını söyledi.

GÖRÜŞ FARKI

* KARAR gazetesi eğitim yazarı Turgay Polat: Sadece aynı günde iki oturum fikri yanlış

Yeni modeli olumlu buldum fakat tek günde iki oturum yapılması yanlış. Mart'taki YGS yüzünden Şubat'ta okullar bitiyor her şey sınava odaklanıyordu. Dolayısıyla bu anlamda tek gün kararı olumlu. Fakat aynı gün içinde iki oturum iyi olmamış. Yeni sistemde matematiğin, önemi yüzde 50 artmış durumda. Matematik büyük başarı bir kriteri olacak. Öğrencilere matematiğe ağırlık vermelerini öneriyorum.

* Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz: Bu sistem öğrenciyi okulda tutacak

Sistemi, genel hatlarıyla olumlu buldum. Bu sistem, sene sonuna kadar öğrencinin okulda kalmasını sağlayacak. Önceki yıllarda öğrenciler, mart ayından sonra okula uğramıyordu. Yeni sistem, tüm öğrenciler için Türkçe ve Matematik alt yapısı zorunluğu getiriyor. Bir de sınavların tek günde ve sene sonunda yapılacak olması öğrencileri rahatlatacaktır.

* Eğitim Uzmanı Cihat Şener: 8 yıl sonra her şeyi çöpe attık

Yeni sistemle, 8 yıl önceki ÖSS modeline geri döndük. Böylece arada geçen 8 yılı kaldırıp çöpe attık. Puan türlerinin 18'den 5'e indirilmesini yanlış buldum. Örneğin, Matematik-Fen (MF) dediğimiz alanda 4 ayrı puan hesaplıyorduk. Mühendislik fakülteleri için matematik puanı daha önemliyken, tıp fakülteleri için kimya ve biyoloji mühimdi. Dolayısıyla 4 dersin (Matematik, Fen, Biyoloji, Kimya) hepsini bir yerde toplarsanız, tıpçı ile mühendis arasındaki ince kriterleri de ortadan kaldırırsınız.

* Eğitim Uzmanı Sadık Gültekin: Yeni yapı basbayağı kırpılmış YGS

* Öğrencilerin panik olmalarını gerektiren bir uygulama yok. Sadece şekilsel açıdan değişiklikler var. İçerik yönünden bir değişiklik söz konusu değil. Gültekin NTV'deki yazısında ise yeni yapıyı şu sözlerle yorumladı:

* 'Temel Yeterlilik Sınavı' diye bir yenilik var, devrim niteliğinde bir yenilik diyorsunuz... 'Devrim' kelimesine haksızlık olur, neyin devrimi? Basbayağı YGS'nin kırpılmış hali!

* Bu nasıl bir hazırlıktır, sınavın soru miktarı belli, süresi belli değil! 'Temel Yeterlik Sınavı'80 soru, süresi de 80 veya 90 dakika olacak' diyemediniz...

* LYS'nin adı, YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı)'ye dönüştü; ama içerik aynı. 18 puan türünün, 4 puan türüne indirgenmesi bir başarı olacak dile getiriliyor. İlginç ve komik!