Sınıf Öğretmenliği Alan Sınavı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Sınıf Öğretmenliği Alan Sınavı Hakkında Bilinmesi Gerekenler



2016 yılında okulöncesi öğretmenliği için ÖABT sınavı yapılmamıştı. 2017 yılı için açıklanan alanlar arasına okulöncesi öğretmenliği alanı da eklendi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) ile Devlet Personel Başkanlığı (DPB) arasında, "Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik" kapsamında imzalanan protokol uyarınca 2018 yılında ÖSYM tarafından yapılacak Öğretmenlik Alan Bilgisi Testinin (ÖABT) uygulanacağı alanlar;

Türkçe,

İlköğretim Matematik,

Fen Bilimleri/Fen ve Teknoloji,

Sosyal Bilgiler,

Türk Dili ve Edebiyatı,

Tarih,

Coğrafya,

Matematik (Lise),

Fizik,

Kimya,

Biyoloji,

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi,

Yabancı Dil (Almanca,

İngilizce),

Rehber Öğretmen,

Sınıf Öğretmenliği,

Okulöncesi Öğretmenliği olarak belirlenmiştir.

Sınıf Öğretmenliği Alan Sınavında Hangi Konulardan Soru Çıkacak?

Türkçe öğretimi, ilk okuma ve yazma öğretimi, fen öğretimi, hayat bilgisi ve sosyal bilgiler öğretimi ile matematik öğretimi gibi ağırlıklı olarak 3. sınıf derslerinden soruların gelmesi olası görünüyor. Alan eğitimi bölümünde ise materyal tasarımı ve sınıf yönetimi uygulamaları mutlaka soru gelecek konular olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca birleştirilmiş sınıflarda eğitim üzerinde de durulabilir.

Bir diğer olasık da fizik – kimya – biyoloji gibi branşlardan da soru gelmesi. Adaylar her ne kadar ” biz bunları öğretmiyoruz ki?” deseler de diğer branşlardaki alan sınavlarında da pek çok branş, öğretmediği derslerden oluşan bir alan sınavına hazırlanmak zorunda kaldılar. Burada tek kriter “öğretecekleriniz” değil. Aynı zamanda üniversite öğretim programınızda yer alan tüm derslerden, yani “öğrendikleriniz” den de soru sorulması mümkün.

Sınıf Öğretmenliği Adayları Alan Sınavına Nasıl Hazırlık Yapmalı?

Öncelikle sakin olmalı. Alan sınavı kapsamının netleşmesini beklemeli. Zira bununla ilgili açıklama öyle umuyorum ki en kısa sürede ÖSYM tarafından yapılacak, örnek sorular yayınlanacaktır. Bu sürece kadar adayların genel kültür – genel yetenek ve eğitim bilimleri ile ilgili çalışmalarını motivasyonlarını bozmadan sürdürmeleri gerekir. Zira genel kültür – genel yetenek ve eğitim bilimlerinde yaptığınız çalışmalar alan sınavında da size katkı getirecektir. Özellikle öğretim yöntem ve teknikleri – materyal geliştirme ve sınıf yönetimi dikkate alınması gereken ve alan sınavında ağırlıkla soru gelmesi muhtemel derslerdir.

Sınavın içeriği açıklandıktan sonra ise genel kültür – genel yetenek ve eğitim bilimleri ile ilgili çalışmaların bir kısmını alan sınavı çalışmalarına kaydırarak dengeli bir biçimde tüm sınava hazırlanılmalıdır.


Sınıf öğretmenliği alan sınavıyla alakalı bilgilere değindikten sonra,genel olarak ÖABT Sınavıyla alakalı mevzulara kısaca bir göz atarsak;


ÖABT Sınavı ve Başvuruları Ne Zaman Gerçekleşecek?

Sınıf Öğretmenliği Alan Sınavı, diğer alan sınavına girecek branşlardan farklı Temmuz 2018 tarihinde yapılacak ÖABT’ye girecek. Sınav başvuruları ise KPSS başvuruları ile birlikte Mart 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

ÖAS’den Sonra Ortaya Çıkacak Yeni Puan Türünün Oransal Dağılımı Nasıl Olacak?

%20 Eğitim bilimleri,

%15 Genel yetenek,

%15 Genel kültür,

%50 Alan bilgisi olması bekleniyor.

ÖAS Kaç Sorudan Oluşacak?

40 veya 60 çoktan seçmeli sorudan oluşması beklenmektedir.

ÖAS’deki Soruların İçeriği

YÖK tarafından belirlenecek derslerden ortak alanlardan soru sorulacaktır.

Hangi branşlarda alan sınavı uygulanacak?

-Din kültürü ve ahlak bilgisi

-Türk dili edebiyatı

-Türkçe

-Matematik

-İlköğretim Matematik

-Tarih

-Coğrafya

-Fizik

-Kimya

-Biyoloji

-Sosyal bilgiler

-Fen bilgisi

-İngilizce

-Almanca

-Fransızca

Hangi branşlarda alan sınavı uygulanmayacak?

-Okul öncesi öğretmenliği

-Sınıf öğretmenliği

-Psikolojik danışmanlık ve rehberlik

-Felsefe grubu öğretmenliği

ÖAS ’ye kaç kişi girecek?

ÖAS sınavına tüm branşlarda 85 bin kişinin girmesi bekleniyor.

Meb’in ihtiyaç duyduğu branşlar?

-Rehberlik

-Okul öncesi öğretmenliği

-Beden eğitimi

-İngilizce

-Din kültürü ve ahlak bilgisi

-Türk dili ve edebiyatı

-Türkçe

-İlköğretim matematik

-Sosyal Bilgiler

ALAN SINAVI SORULARI NASIL OLACAK?

ÖSYM’den yapılan yazılı açıklamada, “Bazı basın kuruluşlarında Öğretmen Alan Sınavı ile ilgili görülen tartışmalara ışık tutmak ve kamuoyunu bilgilendirmek amacı ile bu duyurunun yapılması gerekli görülmüştür.” denildi.

YENİ ATAMALAR ALAN TESTİNE GÖRE YAPILACAK

Açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ÖSYM ve Devlet Personel Başkanlığı (DPB) arasında, ‘Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik’ kapsamında bir protokol imzalandığı belirtilerek; KPSS Eğitim Bilimleri Testi’nin sonuçlarına ek olarak öğretmenlerin alan bilgilerinin de ölçülmesi amacı ile ÖABT sonuçlarının da dikkate alınarak atamaların gerçekleştirileceği kaydedildi.

ALAN TESTİ YAPILACAK BRANŞLAR

Açıklamaya göre, 2018 yılında Türkçe, ilköğretim matematik, fen bilimleri/fen ve teknoloji, sosyal bilgiler, türk dili ve edebiyatı, tarih, coğrafya, matematik (lise), fizik, kimya, biyoloji, din kültürü ve ahlak bilgisi, yabancı dil (Almanca, Fransızca, İngilizce) alanlarında ÖABT uygulanacak. ÖABT,Temmuz 2018 tarihinde gerçekleştirilecek. Sınav ve başvuru koşulları ile ilgili bilgiler KPSS kılavuzunda adayların bilgisine sunulacak. Ayrı bir kılavuz yayınlanmayacak.

ALAN TESTİ SINAVINDA 50 SORU SORULACAK

ÖABT’de adaylara kendi alanları ile ilgili 50 soru sorulacak. ÖABT’ye katılan adayların KPSSP10 puanı yanında yüzde 15 Genel Yetenek Testi, yüzde 15 Genel Kültür Testi, yüzde 20 Eğitim Bilimleri Testi ve yüzde 50 ÖABT olmak üzere oluşturulacak KPSSP121 puanı da hesaplanacak. Söz konusu alanlarda bu puan esas alınarak yerleştirme gerçekleştirilecek.