YKS Giriş Yeri - YKS Giriş Yerleri Sorgulama

YKS Giriş Yeri - YKS Giriş Yerleri Sorgulama



YGS Giriş Yeri - YGS Giriş Yerleri Sorgulamak için Tıklayınız

YGS 2018 sınav giriş yerleri ne zaman açıklanacak? YGS 2018 sınav giriş yerleri belli oldu mu? YGS 2018 sınav giriş yerleri ÖSYM tarafından açıklandı mı? YGS sınav giriş yeri sorgulama ve diğer detaylar takvim2019.com'da


2018 YGS sınavına sayılı gün kaldı. Sınava az bir süre kaldığı halde henüz 2018 YGS giriş yerleri belli olmadı. YGS,Mart 2018 Pazar günü tek oturumda yapılacak. Peki, sınavın geçerli sayılabilmesi için adaylar sınava girerken nelere dikkat etmeli? YGS puanları nasıl hesaplanacak ve nasıl kullanılacak?

YGS,Mart 2018 Pazar günü tek oturumda yapılacak. Peki, sınavın geçerli sayılabilmesi için adaylar sınava girerken nelere dikkat etmeli? YGS puanları nasıl hesaplanacak ve nasıl kullanılacak? İşte, 10 soruda YGS hakkında tüm merak edilenler


1. YGS ne demektir?

YGS, Yükseköğretime Geçiş Sınavı demektir.

2. YGS sınavında kaç soru var? Süre ne kadar?

YGS,Mart 2018 Pazar günü tek oturumda yapılacak. Sınav, saat 10.00’da başlayacak ve 160 dakika sürecek. Türkçe Testi: 40 soru, Matematik Testi: 40 soru, Sosyal Bilimler Testi: 40 soru, Fen Bilimleri Testi: 40 soru olmak üzere toplam 160 soru var.

3. YGS’ye girerken aday neleri yanında bulundurmak zorundadır?

Adaylar, 2018-YGS Sınava Giriş Belgesinin renkli veya siyah beyaz çıktıları ile nüfus cüzdanı veya pasaportunu sınavda yanlarında bulundurmak zorundadır. Sınava Giriş Belgesi adayların adreslerine gönderilmeyeceği için bu belgeyi sınav tarihinin 10 gün öncesinden başlamak üzere T.C. Kimlik Numaranız ve şifreniz ile ÖSYM’nin (https://ais.osym.gov.tr) İnternet adresinden edinebilirsiniz. Sınava gireceğiniz binayı, adres bilgisini teyit etmek amacı ile önceden gidip görmeniz sınav günü size kolaylık sağlayacaktır. Sınava Giriş Belgesini kaybeden adaylar tekrar İnternet’ten edinebileceklerdir. Sınava girebilmeniz için 2018-YGS Sınava Giriş Belgesinden başka, nüfus cüzdanı veya pasaportunuzun da yanınızda bulunması zorunludur . Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, adayın sınav görevlilerince kolaylıkla tanınmasını sağlayacak güncel bir fotoğraf (Sınav günü sınav görevlilerinin sizi fotoğrafınızdan tanımakta güçlük çektiği takdirde sizi sınava almayabileceğini göz önünde bulundurunuz.) ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır.

4. Adayların sınavda kullanacakları gereçler ÖSYM tarafından sağlanacak mı?

Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmayacağından adaylar, sınav binalarına bu belgeler dışında herhangi bir eşya, araç gereç vb. getiremezler. Sınavın yapıldığı her bir salona en az bir adet duvar saati, adayların sınavda kullanacakları gereçler (kalem, silgi, kalemtıraş) ile şeker ve peçete ÖSYM tarafından sağlanacaktır. Adaylar sınava şeffaf pet şişe içinde su getirebileceklerdir.

5. Sınava girerken adayın bulundurması yasak olan araç gereç ve eşyalar nelerdir?

Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmayacağından adayların sınav binalarına,

• çanta, cüzdan, cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth vb. cihazlarla; kulaklık, kolye, küpe, yüzük (alyans hariç), bilezik, broş, anahtar, metal para gibi metal içerikli eşyalarla (basit başörtü iğnesi ve ince metal tokalı kemer hariç); her türlü elektronik/mekanik cihazla ve çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi vb. araçlarla, her türlü plastik ve güneş gözlüğü dâhil cam eşyayla (şeffaf/numaralı gözlük hariç), banka/kredi kartı, ulaşım kartı vb. kartlarla,

• cep bilgisayarı, saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi vb. her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla,

• her türlü kesici ve delici alet, ateşli silah ve benzeri teçhizatla,

• kalem, silgi, kalemtıraş, müsvedde kâğıdı, defter, kitap, ders notu, sözlük, dergi, gazete, vb. yayınlar, pergel, açıölçer, cetvel vb. araçlarla gelmeleri kesinlikle yasaktır. (Engelli/sağlık sorunu olan adaylardan sınava engeli/sağlık sorunu nedeniyle bir araç gereç vb. ile girmesi gerekenlerin, kılavuzun “ENGELLİ/SAĞLIK SORUNU OLAN ADAYLAR VE SAĞLIK DURUMU/ENGEL BİLGİ FORMUNUN DOLDURULMASI” maddesini dikkatlice incelemeleri gerekmektedir.).

6. Sınavın geçerli sayılması nelere bağlıdır?

Bir adayın sınavının geçerli sayılarak cevap kâğıdının değerlendirilmesi için adayın;

• sınava, atandığı salonda girmesi,
• sınav başlamadan önce sınava giriş belgesini sınav görevlilerine teslim etmesi,
• kopya çekme veya çekilmesine yardım etme girişiminde bulunmaması,
• cevaplarını sınav süresi içinde cevap kâğıdına işaretlemiş olması,
• cevap kâğıdına T.C. Kimlik Numarasını ve soru kitapçığı numarasını doğru olarak yazıp kodlaması,
• soru kitapçığı ile cevap kâğıdına yazması ve işaretlemesi gereken bilgilerinin doğru ve eksiksiz olması,
• sınav sonunda soru kitapçığını (sayfaları eksiksiz olarak ) ve cevap kâğıdını sınav görevlilerine teslim etmesi,
• salonda sınav kurallarına ve sınav görevlilerinin uyarılarına uyması ve diğer sınav kurallarına uyması zorunludur.

7. YGS’de hangi testler yer alacak?

YGS puan türleri nelerdir? YGS tek bir sınavdır. YGS’de ortak müfredata dayalı Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer alacaktır. Adaylar, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) öğretim programlarından (müfredat) sorumludur. Aslında 6 farklı puan türü eski sistemde Sözel, Sayısal ve Eşit Ağırlık puanlarına karşılık gelmektedirler.

YGS1,2 : Sayısal puanla öğrenci alan bölümler içindir.

YGS3,4: Sözel puanla öğrenci alan bölümler içindir.

YGS5,6: TM puanıyla öğrenci alan bölümler içindir.

YGS’de uygulanacak testler ve kapsamları Tablo 1A’da, YGS puan türleri Tablo 1B’de gösterilmiştir.


8. YGS Puanları Nasıl Hesaplanacak?

YGS’de uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak. Adayların;Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testlerinden her biri için birer standart puanı hesaplanacak. Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenecek:

• Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecek. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacak.

• Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacak.

• Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacak.

• Sınavdan sonra yapılan analizlerde bir testteki sorulardan herhangi biri, biçimsel veya bilimsel bir nedenle ÖSYM tarafından “geçersiz” sayıldığı takdirde, ilgili testte yer alan sorulardan herhangi birini işaretleyen tüm adayların bu soruyu doğru cevapladığı kabul edilecek.

9. YGS Sonuçları Nasıl Kullanılacak?

YGS’de en az bir puan türünde 150 ve üzeri puan alamayan adayların, YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme ve LYS’lere girme hakları bulunmamaktadır. (sınavsız geçiş hakkı olanlar hariç). YGS puanlarından 150’ın altında olanlar için ilgili yerleştirme puanı (Y-YGS) hesaplanmayacaktır. YGS’de 150,00000-179,99999 arası puan alan adaylar, sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını tercih edebileceklerdir. Bu adayların LYS’lere girme hakları bulunmamaktadır. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, LYS’lere girme hakkı kazanacaktır. YGS’de 180 ve üzeri puan alanlar, hem meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecek. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de YGS puanlarından en az birinin 150 ve üzeri olması gerekir. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlarda engelli öğrenciler için (bedensel engelli, görme engelli, işitme engelli, otizm), engelli olduklarını belgelemeleri kaydıyla, YGS puanlarından en az birinin 100 ve üzerinde olması gerekmektedir.

10. YGS Sonuçları Nasıl Duyurulacak?

Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyeceği için YGS sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin (https://sonuc.osym.gov.tr) İnternet adresinden öğrenebilecekler. İnternet sayfasındaki duyurular adaylara tebliğ hükmündedir. YGS sonuçları, LYS sonrasında İnternet’ten duyurulacak olan sınav sonuç bilgilerinde de yer alacak. ÖSYM, adaylara yönelik sınav sonuç belgelerinin doğrulanmasını sağlamak üzere “Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi” işlemini hizmete sunmuştur. Bu amaçla kullanılmak üzere Sınav Sonuç Belgelerinin en alt kısmına, sistem tarafından rastgele üretilmiş bir “Sonuç Belgesi Kontrol Kodu” basılmaktadır. Söz konusu işleme (https://sonuc.osym.gov.tr) üzerinde Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi sayfasından ulaşılmaktadır.


İşte 2018 LYS sınav tarihleri ve LYS başvuruları hakkındaki herşey;

LYS başvuruları hakkında bilgiler; YGS’den 180 ve üzeri puan alan adaylar, Lisans Yerleştirme Sınavına (LYS 2018) girmeye hak kazandı. 2018 LYS başvuruları,Nisan 2018 tarihlerinde alınacak.


2018 LYS NE ZAMAN YAPILACAK?

YGS'de 150-180 arası puan alan adaylar sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını tercih edebilecek. YGS puanlarının en az biri 180 olan adaylar LYS'ye girmeye hak kazanabilecek. YGS'de başarılı olan öğrenciler için Lisans Yerleştirme Sınav (LYS 2018) maratonu başlayacak.

-2018-LYS-4 (Sosyal Bilimler) Haziran'da,
-LYS-1 (Matematik) Haziran'da,
-LYS-5 (Yabancı Dil) Haziran'da,
-LYS-2 (Fen Bilimleri) Haziran'da,
-LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya) ise Haziran 2018'de yapılacak.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2023