2019 KPSS Başvuru Tarihi Ne Zaman Başlıyor?

2019 KPSS Başvuru Tarihi Ne Zaman Başlıyor?



2016 KPSS Başvuru Kılavuzuna Ulaşmak için Buraya Tıklayınız

2016 KPSS Başvuru İşlemlerini Gerçekleştirmek için Tıklayınız

ÖSYM-KPSS 2016 Sınav ve Başvuru Tarihlerini yüz binlerce memur adayı merak etmekte ve sorgulamaktadır.İşte tüm memur adaylarının merak ettiği soruların cevapları aşağıda yer alıyor...


Lisans mezunu ve Öğretmenlere Yönelik 2016 KPSS Sınav ve Başvuru Tarihleri Ne Zaman :

- Kamu Personel Seçme Sınavı (2016 KPSS Lisans) (Genel Yetenek, Genel Kültür, Eğitim Bilimleri) 22 Mayıs 2016'da gerçekleştirilecek, sonuçlar 9 Haziran 2016'da duyurulacak. Sınava başvurular ise 17-31 Mart 2016'da alınacak.

- KPSS Lisans Alan Bilgisi, 29 Mayıs 2016'da yapılacak, sonuçlar 9 Haziran 2016'da açıklanacak. Sınav başvuruları 17-31 Mart 2016'da alınacak.

- KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT), 24 Temmuz 2016'da yapılacak, sonuçlar 11 Ağustos 2016'da duyurulacak. Sınav başvuruları 17-31 Mart 2016'da alınacak.


Binlerce memur adayının merakla beklediği 2016 KPSS Sınav tarihi ÖSYM tarafından açıklandı. Peki 2016 KPSS başvuru tarihleri ne zaman,2016 KPSS başvuruları ne zaman başlıyor. ÖSYM KPSS 2016 Sınav ve Başvuru Tarihlerini yayımladı. 2016 KPSS başvurularıyla alakalı detaylı bilgi geldikçe sayfamızda bulabileceksiniz.Ayrıca ÖSYM Başkanlığı sadece KPSS için değil diğer tüm sınav türleri için sınav tarihlerini açıkladı. İşte tüm sınavların da yer aldığı sınav tarihleri:

Ayrıca tüm KPSS Başvuruları için gerekli olan (kpss başvuru için gerekli belgeler,kpss başvuru kılavuzu,kpss başvuru merkezleri,kpss başvuru formu,kpss başvuru tarihleri,kpss başvuru şartları) bilgileri içeren 2016 KPSS Başvuru Kılavuzu Bilgilerine ilgili tarihler arasında ÖSYM'nin (http://www.osym.gov.tr/) internet adresinden ulaşabilirsiniz.Adayların 2016 KPSS Başvuru İşlemlerini dikkatli bir şekilde kılavuz bilgilerine göre yapmaları gerekmektedir.KPSS 2015 başvuru tarihlerinin uzatılmayacağı belirtilen tarihlerde sona erip biteceği ifade edildi.

Yine adaylar,2016 KPSS Başvuru İşlemlerini kılavuz bilgileri doğrultusunda ÖSYM'nin (https://ais.osym.gov.tr/) internet adresinden T.C Kimlik Numaraları ve Aday İşlemleri Şifreleriyle gerçekleştirebileceklerdir.


Not: 2016 Yılı KPSS ve EKPSS yerleştirme takvimi açıklandı.Detaylı Bilgi Almak için Buraya Tıklayınız.

KPSS Nedir? Kimler Başvurabilir? KPSS’nin Tarihçesi

KPSS’yi, Kamu personeli seçme sınavı adı ile hayatımıza ortak olan sınav sistemi diye adlandırabiliriz basit olarak. Kamu kurumlarında göre alacak personel adaylarına uygulanan bu sınav kendi içinde çeşitlilik göstermektedir.


Örn: KPSS-A KPSS-B

KPSS, genel yetenek, genel kültür, istatistik, kamu yönetimi, anayasa gibi kollardan oluşur. Elbette KPSS’de bu kolların hepsinden sorumlu değilsiniz şöyle ki; başvuracağınız alan adına yeterli olacak bölümlerden sorumlu tutulursunuz. Lise ve üzeri eğitim derecesine sahip yani bu derecelerle mezun olan herkes bu sınava başvurusunu yapabilir.


KPSS A-B ve C Grubu Kadrolar:

KPSS A grubu kadrolar mesleğinizle ilgili yönlendirmede karşınıza çıkmaktadır. Meslek dışında ilk kez bir kamu kuruluşuna başvurmak isteyen adaylar B ve C kadrosuna göre sınıflandırılmaktadır.


KPSS A grubu kadro;

Bakanlıklar,başbakanlık,genel müdürlük düzeyindeki alanlardan oluşur. Bu sınav sonucunda kurumların kendine özel uyguladığı sınavlara ek olarak adaylar tabi tutulur. KPSS A grubu kadrolar üniversite mezunları için geçerlidir diyebiliriz.Eğer bir kamu kuruluşunda çalışmak istiyorsanız Kamu personeli seçme sınavına muhakkak girmelisiniz daha sonra az önce belirttiğim gibi kurumların kendine has sınavlarına tabii tutulacaksınız.


KPSS B ve C Grubu Kadrolar:

KPSS A grubu dışında kalan kadrolar diye nitelendirebiliriz. Lise mezunu ve dengi okullar bu gruba göre kadrolanacaktır. Bu kadro için şartlar daha farklıdır; askerlik,sicil kaydı,sağlık,suç durumu vs… Belirli bir taban puanı yoktur. Genel dereceye göre ve kurumların alımına göre başarı durumu belirlenir. Örneğin geçtiğimiz dönemlerde 78 ile yapılan atama bu dönem 69 ile belirlenebilir,bu genel başarı durumuna bağlıdır.

KPSS, Genel yetenek, genel kültür, eğitim bilimleri ve KPSS A grubu olmak üzere dörde ayrılmaktadır. Örnekleyecek olursak mühendis olmak isteyen bir arkadaşımızın genel kültür ve genel yetenek testlerini cevaplamasını onun için yeterlidir. Fakat öğretmen adayı bir arkadaşımızın ek olarak eğitim bilimleri testini cevaplaması şarttır.


KPSS’nin Tarihçesi

Kamu Kurumlarında yer alabilmek adına bir dizi sınava verilen bu ad öğrenciler arasında “Kamuya Personel Sokmama” adı ile değiştirilmiştir.KPSS, Genel Yetenek, Genel Kültür, Yabancı Dil, Eğitim Bilimleri, Hukuk, İktisat, İşletme, Maliye, Muhasebe, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler, Ekonometri, İstatistik, Kamu Yönetimi ve Uluslararası İlişkiler olmak üzere 14 ayrı daldan oluşmaktadır. KPSS’ye Müracaat edilecek alana göre birini seçmek zorundadır öğrenci. Genel Kültür ve Genel Yetenek kısmına ise bütün öğrencilerin girmesi zorunludur.

KPSS ilk olarak 17 Ekim 1999 tarihinde Devlet Memurları Sınavı (DMS) adı altında 12 Aralık 1999 tarihinde ÖSYM tarafından düzenlendi. Bu sınavlar sadece 657 Sayılı Devlet Memurluğu Kanunu alımında gerçekleşti. Yani düz memur alımlarında bir düzenleme yapılmış oldu. Daha sonra ise bu alan biraz daha genişletilerek öğretmenlik, düz memurluk, sözleşmeli personel ve kariyer meslekleri için 07-08 Temmuz 2001 tarihinde Kurumlar İçin Merkezi Eleme Sınavı (KMS) adı altında yapıldı.

O gün gelmişti artık 06-07 Temmuz 2002 tarihinde ise Kamu Personeli Seçme Sınavı adıyla ilk kez yapıldı. 2003 yılına gelindiğinde 4 oturum şeklinde bir sınav tasarlanıp öğretmen adayları için 2 oturum şeklinde yapılmıştır. Baskılar sonucu Ösym bu yıl içerisinde Kpss A grubu sınavlarını da ilk kez düzenlemiştir. Daha sonraki yıllarda ise bu sınav Kpss 1 ve Kpss 2 olmak üzere 4 oturum şeklinde düzenlenmiş olup günümüzde hala devam etmektedir.

1 yorum

Ayşin Aydın
11.02.2015 09:55

ENGELLİ KPSS SINAV BAŞVURUSU NEZAMAN ?

KPSS Sınavı