DGS Tercih Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

DGS Tercih Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?



Dikey geçiş sınavları (DGS) sonuçları açıklandı. DGS sınav sonuçlarının açıklaması ile öğrenciler DGS Tercih dönemine girmiş oldular.Peki, DGS tercihleri nasıl yapılacak,DGS tercih kılavuzun ne zaman ve nereden yayınlanacak tüm ayrıntılar takvimegitim.com da...

DGS Tercih Kılavuzu Tıkla İndir

DGS Tercih Kılavuzu Tıkla Başla

DGS sınav sonuçlarından sonra dikey geçiş sınavı tercihleri nasıl yapılacak ve nelere dikkat edilmeli İşte detaylar...

DGS Tercih Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli 2020

Kesinlikle İlk olarak bilmemiz gereken husus son zamanlarda adayların ekserisinin sistem mağduru olduğudur.Ciddi hatalar yapmamak için ilk olarak yapmamız gereken DGS Tercih ve yerleştirme kılavuzunu A'dan Z'ye iyice tarayıp anlamaktan geçiyor. Daha sonrada, DGS kontenjanlarının oldukça az olduğunu bilmek gerekiyor. Bir bölümde 10 tane DGS öğrencisi alınmakta ve bu sebeple de ortalama bu yıl ki kontenjan 19000 civarında olduğu söylenmektedir.

DGS sınavında yerleşim yapılırken ayrıca AÖBP puanlarının da katkısı olduğunu unutmayınız ve tercihlerinizi yaparken bunlara da dikkat ediniz.Bu yıl öğrenciler toplamda 120 soru yanıtlamış ve 20 adet yakın soru mantık sorusu olup sınav için belirleyici nitelikteydi.

Sizlerde bu yıl Dikey Geçiş Sınavı için tercih yapacaksınız iyice araştırınız ve detaylı olarak inceleme fırsatı yakalayınız. Bunu bir öğretim görevlisi ile de yapmanızı önerir ve doğru karar vermenizi sağlamanızı önemli belirtmek isteriz. Umarız sizler için de DGS sınavı sonuçları hayırlı bir şekilde mutluluk verir ve istediğiniz yere yerleşmiş olacaksınız. DGS sınav sonuçları ve DGS tercih haklarınız için bilgilendirici olan bu yazımız ile artık daha doğru kararlar ile tercih haklarınızı kullanabilirsiniz.


Kesinlikle, tercih yaparken DGS konusunda uzman, üniversiteler,bölümler hakkında bilgisi olan profesyonellerden bilgi alın

Bize 'Şu kadar puan aldım şu bölüme yerleşebilir miyim' sorusu en fazla yöneltilen soru olmaktadır.Tercih yaparken bilinmesi gereken,sadece puan üzerinden tercih yapmanın yanıltıcı olabileceğidir.Adaylar tercih yaparken puanlarından çok sıralamalarını da kullanmalıdır.

Peki sıralama üzerinden tercih nasıl yapılmalıdır?

Sınav sonuç belgelerinizde puanınız ve Türkiye Geneli Sıralamalarınız yazılmaktadır.

Sizler sıralamalarınızla bir önceki yıl DGS'de size yakın sıralama ile adaylar sizinle ilgili hangi bölüm ve üniversiteleri kazanmış bunlara bakarak aşağı yukarı hangi üniversite ve bölümü kazanabileceğinizi görebilirsiniz.


Tercih yaparken sadece bir bölümü kazanmak için tercih yapmayın.Tercih yapacağınız bölüm hakkında detaylı bir araştırma yapın.Tercih edeceğiniz üniversiteleri,kampüslerini hangi şehirde bulunduklarını araştırın.Asla yaşayamayacağınız bir şehri sadece puanı düşük görünüyor diye ve kazanmak için yazmayın.

Unutmayın ki tercih yaparak bir üniversiteye yerleştiğiniz zaman ertesi sene sınava girmek istediğinizde ÖBP'den kesinti yapılacaktır.

Bulunduğunuz şehrin dışında tercih yapacaksanız mutlaka barınma, ulaşım, beslenme,harç gibi maliyetleri hesap edin.Bunun yerine belli bir oranda bursla gireceğiniz bulunduğunuz şehirdeki özel üniversiteleri aynı maliyetlerle tercih edebilirsiniz.Özellikle büyük şehirlerde bulunan öğrencilerin staj veya çalışma olanakları daha fazla olduğundan kendinize ek gelir dahi yaratabilmeniz mümkündür.




DGS İLE PRATİK BİLGİLER

1- Dgs ile geçiş de kontenjanlar çok azdır. (Her bölüm için 05-10 kişi arası)

2- Yeni yapılan tüzük değişikliği ile kontenjanlar 19000 civarına çıkarlımıştır.

3- Dgs'de ek yerleştirme 2009 yılı sınavı itibariyle vardır.

4- 2009 yılından itibaren dgs de tercihler sınavdan sonra yapılır.

5- 2009 yılından itibaren dgs de en fazla 18 tercih yapılır.

6- Aöbp'nin sınava etkisi oldukça yüksektir.

7- Ösym'nin yaptığı yaklaşık 100'e yakın sınavdan en kolay olanıdır.

8- 80 sözel 80 matematik sorusu sorulmaktadır.Her iki bölüm içinde 10'ar tane mantık sorusu bulunmaktadır.

9- Sınav sonuçlarının açıklanma süresi 1 aydır.

10- Son yapılan değişiklikler ile intibak senesi ve okuldan atılma durumu kaldırılmıştır.Ancak üniversitelerin dikey geçiş yapan öğrencilere nasıl bir uygulama yapacağı netlik kazanmamış.Genel kanı ile 1. sınıftan başlatılması durumu ortaya çıkmıştır.

11- Sayısal ve sözel bölümde çıkan mantık soruları, öğrencilerin en çok zorlandığı kısım olarak görülmektedir

DGS nedir?

Dikey Geçiş Sınavı (kısaca DGS), 2000 yılından bu yana meslek yüksekokulları ile açıköğretim ön lisans programlarından mezun olan öğrencilerin örgün öğretim lisans programlarına geçiş yapmaları için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından her yıl Temmuz ayının ikinci haftasında yapılmakta olan sınavın adıdır.

DGS puanı nedir?

Dikey Geçiş Sınavına giren adayların sınavda aldığı puandır.

DGS`ye kimler başvurabilir?

Yükseköğretim programlarına dikey geçiş için başvuracak adaylarda, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvurabilir.

DGS testlerinde netler nasıl hesaplanıyor?

DGS puanınız DGS`de her bir test bölümünden yapmış olduğunuz netler kullanılarak hesaplanmaktadır. Her bir test bölümünde yapmış olduğunuz net sayısı, doğru cevaplamış olduğunuz soru sayısından yanlış cevaplamış olduğunuz soru sayısının 1/4`ünün çıkarılmasıyla hesaplanır.

DGS Puanı nasıl hesaplanır?

Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ağırlıklı ön lisans başarı puanları (AÖBP) kullanılarak adayların yerleştirilmesinde esas alınacak DGS puanları hesaplanmaktadır.

Önlisans Başarı Puanı (ÖBP) nedir?

Ön lisans akademik not ortalamaları (en yükseği 100, en düşüğü 50 olarak değerlendirilerek) 0,8 ile çarpılarak Önlisans Başarı Puanına (ÖBP) dönüştürülmektedir. Böylece, 50 olan en düşük akademik not ortalamasının ÖBP değeri 40, en yüksek 100 olan akademik ortalamanın da ÖBP değeri 80 olmaktadır. 50'nin altında olan akademik notlar 50 olarak değerlendirmeye alınmaktadır. Bu şekilde hesaplanan Önlisans Başarı Puanı (ÖBP), kılavuzda da belirtildiği gibi 0,6 katsayı ile çarpılarak adayların yerleştirmede kullanılacak DGS yerleştirme puanları hesaplanmaktadır.

Daha önce DGS`ye girip bir yükseköğretim programına yerleştirildiysem puanımda bir değişiklik olur mu?

Evet. Örneğin, 2019 DGS'de bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların 2020-DGS'de ÖBP'leri 0,45 katsayısı ile çarpılacaktır. Yine aynı şekilde 2019-DGS'de bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların 2020-DGS'de ÖBP'leri 0,45 katsayısı ile çarpılacaktır.

Dikey Geçiş Sınavı